Pradžia Biržų rajono savivaldybė
Lt En
Pradžia
Lt En

Kultūros paveldo pažinimo šventė Biržuose – Europos paveldo dienos 2023

Kultūros paveldo pažinimo šventė Biržuose – Europos paveldo dienos 2023 EPD renginių dalyvių nuotr.

Rugsėjo 15–17 dienomis vyko jau tradiciniai, beveik du dešimtmečius vykstantys Europos paveldo dienų renginiai Biržuose, kaip visada,sutraukę minias biržiečių ir miesto svečių. Renginius organizavo Biržų rajono savivaldybė ir Biržų krašto muziejaus „Sėla“ kolektyvas. Trečią dieną vykusią kulinarinio paveldo šventę „Biržų delikatesai“ organizavo VŠĮ „Galimybių laboratorija“ įkūrėja Aurinija Greviškytė, mums puikiai pažįstama iš restorano „Pilies skliautai“.

Penktadienį, rugsėjo 15 d. 17 val. Biržų krašto muziejus „Sėla“ pakvietė į konferenciją „Meistriškumo laboratorija: restauratorių gaivinamas Biržų krašto paveldas“.  Jos metu Prano Gudyno restauravimo centro darbuotojai pristatė, kaip iš šukių buvo atkurti Astravo dvaro keramikos ir stiklo artefaktai, konservuota Šv. Jono Nepomuko skulptūra ir restauruotas bažnytinis medinis sietynas, kaip spėjama puošęs senąją Biržų katalikų bažnyčią. Po konferencijos vyko ekskursija po Biržų pilį, kurioje dalyviai pamatė ir kitus restauratorių antram gyvenimui prikeltus paveldo objektus – Brastos bibliją, A. Smetonos biustą, koklius, XIX a. grafų Tiškevičių porcelianinius ir fajansinius indus .

Šeštadienį gausus biržiečių būrys susirinko į pažintinį pasivaikščiojimą po Biržus ir miesto apylinkes „Atgimstantys paminklai“. Biržų rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vyriausiasis specialistas, atsakingas už Kultūros paveldo apsaugą, Dalius Mikelionis pakvietė biržiečius ir miesto svečius aplankyti Biržų miesto nekilnojamojo kultūros paveldo objektus, kurie jau sulaukė meistrų rankos, ir tuos, kurie jau tuoj atgims.

Ekskursijos dalyviai turėjo progą pamatyti, kaip atrodo pirmojo Biržų oligarcho Teodoro Jansono rūmai (Senasis Paštas) iš vidaus - su pusapvalėmis salėmis, mediniais laiptais, prabangiomis koklių krosnimis ir atidengtos sienų tapybos fragmentais. Pilies teritorijoje išgirdo Arsenalo atstatymo istoriją, turėjo progą pamatyti atstatytą Parakinę, į kurią pakliūti retai kas gali, išgirdo pasakojimus apie pakeliamąjį  tiltą, fortifikacijas ir vartų pastatą. aplankytas puikiai išsilaikęs Radvilų laikus menantis rūsys kryžminiais skliautais pasislėpęs po palaike malkine. Naujuoju tiltu ekskursantai nužygiavo į senuosius žydų kapus (juose išlikę beveik 2000 macevų).  

AB „Siūlas“ administracija suteikė galimybę užeiti į grafų Tiškevičių statytus Astravo dvaro rūmus,  papasakota apie prieš keletą metų sutvarkytas Astravo dvaro parkas, ežero pakrantė, gėlynai ir tvenkiniai, aplankyta romėnų akvedukų principu pastatyta užtvanka-tiltas, kur visi susidomėję apžiūrėjo 10 arkinių pralaidų bei ieškoti akmens su užtvankos statytojo grafo J. Tiškevičiaus herbu. inicialais ir data.

Tos pačios dienos vakarą Biržų pilies salėje vyko restauruoto pianino „Birutė“ pristatymas ir koncertas „Taip skamba BIRUTĖ“. Restauratoriai ir muzikantai broliai Motiejus, Mykolas ir Benediktas Bazarai pasakojo apie prieš kurį laiką po restauracijos į muziejų sugrįžusį pianiną "Birutė". 

Pianiną „Birutė“ garsusis Biržų fotografas Petras Ločeris nupirko savo trims sūnums mokytis muzikos. 2008 m. Marija Ločerytė - kompozitoriaus Vido Ločerio duktė, akordeonininko Algirdo Ločerio anūkė ir žymaus Biržų fotografo Petro Ločerio proanūkė - šį pianiną padovanojo muziejui „Sėla“.

Benediktas ir Mykolas Bazarai pasakojo apie restauracijos iššūkius, susirinkusieji ne tik klausėsi pasakojimo, bet ir fotografijose matė, kaip „Birutė" iš gana varganos būklės vėl sugrįžo į savo elegantišką pavidalą. Skambėjo Johanes Brahms, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio ir Samuel Barber kūriniai..

Sekmadienį visiems biržiečiams ir miesto svečiams puikiai iš restorano „pilies skliautai“ puikiai pažįstama Aurinija Greviškytė pakvietė į renginį „Biržų delikatesai“. Puikiomis dekoracijomis Pilies kieme jau iš tolo masinusio užsukti renginio tikslas buvo supažindinti su aukštaitiškais patiekalais, šeimose perduotais iš kartos į kartą, gėrimais. Renginyje gausiai dalyvavo puoselėjantys kulinarinį paveldą biržiečiai.

Po kulinaro Giedriaus Vilpišausko paskaitos „Istorija kulinaro akimis, arba kelionė per šimtmečius su šaukštu rankose“ apie maisto gaminimo istorines tradicijas ir receptus, vyko aukštaitiškiausio gaminio rinkimai ir kitos veiklos. Buvo galima paragauti 10 kg rūkyto šamo, ištraukto iš Širvėnos ežero, troškintų kopūstų su skryliais ir spirgais, pilies kieme kepto avino, naminio alaus, žirnių košės, ruginės duonos su medum ar netgi krekenų ir dar daug daug įvairiausių senovinių patiekalų bei išgirsti jų receptūros istorijų.

Biržų rajono savivaldybės administracija dėkoja Europos paveldo dienų 2023 organizatoriams ir dalyviams.

Biržų rajono savivaldybės informacija