Pradžia Biržų rajono savivaldybė
Pradžia

2023 m. konkurso „Metų ūkis“ dalyviai

Kiekvienais metais Biržų rajono savivaldybės administracija kartu su žemdirbiškomis organizacijomis rengia konkursą „Metų ūkis“. Konkursui dalyvius siūlo seniūnijų seniūnai bei komisijos nariai. Šiemet konkurse dalyvavo 15 ūkininkų. Jų ūkiai varžėsi 4 kategorijose: stambus ūkis, vidutinis ūkis, smulkus šeimos ūkis, jaunasis ūkininkas.

Stambus ūkis

Ūkininko Tomo Trečioko ekologinis ūkis įsikūręs Papilio miestelyje (Papilio sen.), jau 11 m. deklaruoja 272,64 ha žemės. Augina žieminius kviečius, avižas, žirnius. Įgyvendino 6 Europos Sąjungos lėšomis ir paties ūkininko finansuojamus projektus. Ūkininkas pilnas minčių, vis ką nors daryti, tobulinti ir pačiam tobulėti. Ūkyje dirba 4 nuolatiniai darbuotojai.

Ūkininko Vytauto Stankevičiaus mišrus ūkis įsukūręs Juodžionių kaime (Parovėjos sen.). Ūkininkas deklaruoja 234,59 ha. žemės, laiko 170 melžiamų karvių. V. Stankevičius bendradarbiauja su mokslininkais ir visose srityse remiasi mokslu. Išbandyti melžimo aparatai, hidroponikos cechas, inovatyvios ūkio programos, ūkyje  planuoja pradėti taikyti lazerines technologijas. Patirties ir minčių semiasi iš Latvijos, Estijos, Vokietijos, Amerikos, Švedijos ir kitų šalių ūkių. Tačiau ūkininko teigimu – ūkis yra kūrimosi stadijoje, nes vis kažką keičia ir nuolat tobulina. Europos sąjungos ir Lietuvos projektai davė pradžią, dabar gyvena iš apyvartinių lėšų. Investuoja netik į ūkį, bet ir į specialistus. Ūkyje dirba 40 samdomų darbuotojų.

Žemės ūkio bendrovė "Agaro riešutas" įsikūrusiBalandiškių kaime (Pabiržės sen.). Bendrovė deklaruoja 321 ha. žemės ir 160 melžiamų karvių, augina javus, rapsus, kukurūzus. Bendrovė savo biodujų jėgainėje pasigamina 50 %  sunaudojamos elektros energijos. Planuose nauja ferma, kurioje tilps 300 karvių, bus automatinis šėrimas, melžimas tik su robotais. Bendrovės vadovai idėjų semiasi Suomijoje. Svarbu selekcija ir rūšiavimas, atrinkti tik tinkamus galvijus. Telyčias užsiaugins, o mišrūniukus parduos. Bendrovėje dirba 12 samdomų darbuotojų.

 

Vidutinis ūkis

Ūkininko Dominyko Jarmalavičiaus ūkis įsikūręs Nausėdžių kaime (Širvėnos sen.). Ūkininkas deklaruoja 67,77 ha grūdinių kultūrų ir pievų. Augina apie 100 galvijų su prieaugliu. Jaunas, žingeidus, draugiškas ūkininkas. Įgyvendino tris projektus, ateitį planuoja pereiti prie mėsinių galvijų auginimo. Samdomų darbuotojų neturi, dirba kartu su žmona.

Ūkininko Justino Arnašiaus ūkis įsikūręs Anglininkų kaime (Širvėnos sen.). Ūkininkas deklaruoja auginantis 175,96 ha grūdinių kultūrų. J. Arnašius yra baigęs inžineriją ir vadybą. Įgyvendino 5 Europos Sąjungos lėšomis ir paties ūkininko finansuojamus projektus, ūkį puoselėja ir tobulina. Justinas ne tik dirba savo ūkyje, tačiau ir aktyviai dalyvauja bendruomeninėje veikloje, padeda kurti jaukią bendruomenės aplinką, yra Anglininkų kaimo bendruomenės pirmininkas.

Ūkininko Aurento Kopūsto ūkis įsikūręs Meilūnų kaime (Vabalninko sen.). Ūkininkas deklaruoja auginantis 194,06  ha grūdinių kultūrų, rapsų ir kukurūzų. A.Kopūstas yra baigęs agronomiją. Ūkininkauti patiko nuo vaikystės, todėl apie kitokią veiklą negalvojo. Pasak Vabalninko seniūnijos seniūno pavaduotojos Zenos Švainauskienės, Aurentas yra puikus jauno žmogasu pavyzdys: mandagus, bendruomeniškas, žingeidus, viskuo domisi, daug žino. 

Ūkininko Vaidoto Samulio ūkis įsikūręs Antupės kaime (Nemunėlio Radviliškio sen.). Ūkininkas augina grūdines kultūras - dominuoja kviečiai, miežiai, pupos. Deklaruoja 94,72 ha žemės. Ūkio puošmena – mėsiniai  hailend galvijai. Ūkis tvarkingas, pats ūkininkas aktyvus, geraširdis, spėja visur. Kartu su žmona rūpinasi ir puoselėja kaimo turizmo sodybą.

 

Smulkus šeimos ūkis

Ūkininkės Sigitos Drulės ūkis įsikūręs Klausučių kaime (Širvėnos sen.). Ūkininkė deklaruoja 2,66 ha pievų, o jos sutuoktinis Gintaras Drulys - 4,52 ha pievų. S. Drulė įkūrė „Klausučių kepyklėlę“, kur šeima gamina labai skanius tortus ir saldžius gaminius tik iš natūralių produktų. Šeima aktyvi Klausučių ulytėlės bendruomenės narė, bendruomenės šventėms dovanoja savo gaminių.

Ūkininko Rihardo Mikšio ūkis įsikūręs Stačkūnų kaime (Širvėnos sen.) Ūkininkas deklaruoja 1,20 ha pievų ir riešutmedžių. Jie kartu su žmona labai bendruomeniški, sukūrė nuostabią oazę gamtos prieglobstyje, į kurią vasarą sukviečia visus kaimo žmones ir choro, kuriame dainuoja, dalyvius. Būdamas projektuotojas – kostruktorius viską daro pats. Ir namą su baltiškais ženklais ant stogo, ir takus link ežero taip, kad išsaugotų kiekvieną medį. Rihardas taip pat niekada neatsisako pagelbėti seniūnijai, jos gyventojams savo darbu ir žiniomis.

Ūkininkės Gražinos Savickos ūkis įsikūręs Paringužių kaime (Pabiržės sen.). Ji deklaruoja 9,98 ha žemės ūkio naudmenų, kurių didžiausią dalį užima ganyklos. Labai graži, išpuoselėta sodyba - tai šeimininkų kūrinys, kurį kūrė ir statė savo rankomis. Anksčiau augino karves, kiaules, šinšilas bei visada turėjo žirgą. Kaip sako Gražina, ji gimė su meile žirgams. Žirgynas tai ūkininkės svajonės įgyvendinimas. Ūkyje vykdomos edukacinės pamokėlės.

Ūkininkės Erikos Bistrickaitės ūkis įsikūręs Kirdonyse (Pabiržės sen.). Ūkininkė deklaruoja 2,36 ha žemės. Pagrindinė veikla – daržovių auginimas. Pakeliavę po pasaulį su australu vyru Adam ir 2,5 m dukryte Saule kuria gamtinės žemdirbystės principais paremtą ūkį Baltic Permacultūre, kuris dar yra „kūdikio fazėje“. Auginimo technologijos atkeliavo iš Austarlijos, bet pagrindinė mokytoja yra gamta. E. Bistrickaitei svarbu kuo didesnė bioįvairovė, kad dirva būtų sveika, tada augalai pasirūpins patys savimi. Jų ūkyje galima įsigyti ekologiškai augintų daržovių krepšelius. Į ūkį padirbėti ir pasisvečiuoti už apgyvendinimą ir maistą žmonės atvyksta iš viso pasaulio (japonai, vokiečiai, belgai, kinai ir kt.)

 

Jaunasis ūkininkas

Tadas Janiškauskas ūkininkauja Geidžiūnų kaime (Širvėnos sen.). Jis deklaruoja 199,30 ha grūdinių kultūrų. Patirties sėmėsi užsienyje. Ūkininkas gamina medų, aktyviai dalyvauja bendruomenės renginiuose, padeda kurti jaukią bendruomenės aplinką. Žmona Ieva yra Geidžiūnų kaimo bendruomenės pirmininkė.

Kintas Marinskas ūkininkauja Kratiškių kaime (Širvėnos sen.) 2022 metais deklaravo 55,72 ha grūdinių kultūrų. Jaunasis ūkininkas pozityvus, visada su šypsena, pilnas idėjų. Baibokų kaime jis įkūrė saulėgrąžų lauką „Sėmkių lauks“, kur visi norintys gali fotografuotis, nusiskinti saulėgrąžų ir pinigus įdėti į dėžutę. Kintas labai aktyviai įsitraukęs į bendruomenės veiklą, yra Kratiškių kaimo bendruomenės tarybos narys, niekada neatsisako pagelbėti, parūpina technikos. Savininkams padeda prižiūrėti Balio Sruogos gimtinę.

Rokas Plepys ūkininkauja Medeikių kaime (Parovėjos sen.). Jis deklaruoja 140 ha žemės. Augina pupas, kviečius, rapsus ir kt.  kultūras. Žemės ūkis Roką traukė nuo mažens. Jis yra baigęs agronomiją, žemės ūkio inžineriją ir vadybą. Ūkininkas dirbdamas UAB „Nando“ įmonėje, savo ūkyje išbando naujas technologijas ir jas gali drąsiai rekomenduoti kitiems ūkininkams.

Rugilė Romankevičiūtė ūkininkauja Ločių kaime (Nemunėlio Radviliškio sen.) Ūkininkė deklaruoja 34,55 ha.  Augina serbentus, riešutmedžius, moliūgus, vynuoges, avietes. Baigusi agronomiją ir psichologiją. Pradėti ūkininkauti įkvėpė didelis noras grįžti į kaimą, į gamtą. Ūkis yra ne tik darbas, bet ir laisvalaikis. Rugilė sako, kad įsisukus į šitą ratą – nebeišeisi. Jaunoji ūkininkė džiaugiasi kaimynais, kurių yra ne daug, bet visi labai draugiški ir geranoriški.

 

Biržų rajono savivaldybės informacija